Hier vind je de ingrediënten welke we in ieder brood soort gebruiken met de percentages erbij. Wel zo duidelijk voor iedereen die precies wil weten wat hij of zij eet. Dit zijn dus de percentages vóór het bakken, dus de verhoudingen van het deeg. Een gedeelte water, zo'n 10%, zal verdampen tijdens het bakproces.

 

Eerst een korte uitleg over ons desem...

We zijn in september 2013 gestart met ons eigen desem. liever spreken wij niet van "zuur" desem aangezien veel mensen de associatie hebben met zeer zuur brood. Maar desem is per definitie niet erg zuur. Zoals wij ons desem maken is het zelfs een beetje zoet en heeft de geur van yoghurt. Dit komt doordat wij het desem laten rijpen op een constante warme temperatuur en tijd om daarna terug koelen. Zo verkrijgt het desem veel melkzuurbacteriën wat zorgt voor de zoetere smaak en yoghurt-achtige geur. Het brood met dit desem zal dus een beetje zuur zijn, maar vooral het typische zoete brood smaak en geur hebben. Desem bestaat uit bloem en water waarin een natuurlijk gistings-proces plaatsvind. Dit proces bevat naast gisten dus ook melkzuurbacteriën, azijnzuur en enzymen welke samen een zeer complex ingrediënt vormen. Dus desem is onmisbaar en helemaal natuurlijk!

 

 -Spelt Bruin. Spelt volkoren meel (34%), Spelt bloem (19%), Water (37%), Spelt Desem (8%), Gist (1%), Zout (1%)

 

-Spelt Bruin met zaden. Spelt volkoren meel (28%), Spelt bloem (19%), Water (35%), Spelt Desem (8%), bio Sesam zaad (2%), bio Lijnzaad (2%), bio Zonnebloempitten (2%), bio Pompoenpitten (2%), Gist (1%). Zout (1%)

 

-Spelt Bruin bergbrood. Spelt volkoren meel (28%), Spelt bloem (19%), Water (35%), Spelt Desem (8%), bio Sesam zaad (2%), bio Lijnzaad (2%), bio Zonnebloempitten (2%), bio Pompoenpitten (2%), Gist (1%). Zout (1%), kummel (0,5%)

 

-Spelt Bruin Noten. Spelt volkoren meel (28%), Spelt bloem (19%), Water (34%), Spelt Desem (8%), Cashew noten (3%), Hazelnoten (3%), Walnoten (3%), Gist (1%). Zout (1%)

 

-Spelt Bruin Vijgen en Dadels. Spelt volkoren meel (28%), Spelt bloem (19%), Water (35%), Spelt Desem (8%), Vijgen (4%), Dadels (4%), Gist (1%). Zout (1%)

 

-Spelt Wit. Spelt bloem (55%), Water (35%), Spelt Desem (8%), Gist (1%), Zout (1%)

 

-Spelt Wit Olijven en Basilicum. Spelt bloem (48%), Water (30%), zwarte Olijven (8%), Spelt Desem (8%), Basilicum (2%), groene Pest0 (2%), Gist (1%), Zout (1%)

 

-Spelt Wit Parmezaan en rode Pesto. Spelt bloem (48%), Water (30%), Parmezaanse kaas (8%), Spelt Desem (8%), rode Pesto (4%), Gist (1%), Zout (1%)

 

-Baguette. Spelt bloem (50%), Water (35%), Spelt Desem (13%), Gist (1%), Zout (1%)

 

Binnenkort meer...!